GEÇMİŞTEN GELECEĞE

Geçmişten günümüze sanatı ve sanatçıyı seven ve destekleyen herkese teşekkürler...

7 Mayıs 2022 Cumartesi

Kapanlar

 

20X20, Tuval Üzeri Krilik Boya, 2021, Çetin TEKİN

Kızılderililerin kullandıkları rüya kapanları ile halen günümüzde bir süs olarak kullanılan bu eksesuar, kullanım amacı özelliklede yeni doğan bebeklei kötü ruhlardan korumak için başucuna asılırdı.

            Farklı kültürlerde, farklı amaçlarda kullanıldığı görülmektedir. malzeme ve uygulama tekniği bakımından farklılık gösterir. Kapanın asıl uygulama amacı; kişinin amacına ulaşmak için büyülü sembollerle ve büyülü sözlerle yapılmasıyla başlar. Kişi kötülüklerden, ruhlardan, cinlerden korunmak için veya bereket, zenginlik ve sağlık gibi amaçları gerçekleştirmek için yaparlardı.

Yolculuk Kapanı; dört yönü gösteren pençelerin ortasında kşinin geçmiş, şimdiki ve gelecekteki yolculukları temsil eder ve karşılaşacağı zorlukların üstesinden gelmesini sağlar.

Nazar Kapanı; Dışardan ve içerden gelen her türlü uğursuzluğu engellemeyi sağlar.

Kötülük Kapanı; Kişinin ve kendi soyundan gelecek olan bireylerin karşılaşabileceği tüm kötülüklerden korumasını sağlar. Asılan haneye dışarıdan gelecek tüm kötülüklerden koruma sağladığı gibi, kötülük yapmak isteyenlerede kötüğünü yansıtır. Her pençe karşılaşabileceği bir kötülüğü simgeler. Yapraklar ise bu kötülüklerle mücadeledeki yolculuğunu simgeler. Merkezdeki daire, Kapanı yapan kişiyi temsil eder. Alt ve üsteki üçgenlerde cennet ve cehennemi simgeler. Üst sağ ve soldaki dairelerde koruyucu melekleri simgeler.

            Şifa Kapanı; Hasta olan kişilerin veya uzun ömür yaşamak iteyenlerin bir kolye, dövme, muska veya benzeri malzemeler üzerine yapılarak kullanılan bir büyü pratiğidir. Kişinin veya hanenin uzun ömürlü ve sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Merkezdeki yılan figürü, yelinenme, uzun yaşam, sağlık ve zorlukları aşmayı temsil eder.

            Çalışmalarda kullanılan renkler ile hayat içerisindeki kaosu temsil etmektedir. Bireylerin kullandıkları bu büyü pratikleri ile bu kaosa yön vermek istenmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder