GEÇMİŞTEN GELECEĞE

Geçmişten günümüze sanatı ve sanatçıyı seven ve destekleyen herkese teşekkürler...

8 Mayıs 2022 Pazar

Cadı 3 “Kahin”


 

Çetin TEKİN, 70X100, Tuval Üzeri Akrilik Boya, 2022

            Çalışmada kahin figürü gri renkle yapılmasının sebebi bir dengede olmasıdır. Gördüğüne inanılan gelecek ise altın değerindedir. Yapılan her büyü sonucunda bir bedel almaktadır. Bu bedeli ya büyüyü yapandan ya da yaptırandan almaktadır. Çalışmada yedi kapıdan geleceği gören kahin bulunmaktadır. Anlında, kulağında ve boynunda büyü sembolleri içeren takılar taşımaktadır. Kahin gelecekle ilgili kötü anıları görür, isterse bu görüleri iyiye çevirecek sözleri ile karşısındakilerine yansıtır. Göz ve ağzındaki renkler bunu temsil etmektedir.

Fal Tahtası

 

Çetin TEKİN, Ahşap Üzeri Akrilik Boya 30X30,  2022

            Ahşap üzerine yapılan bir fal tahtası çalışmasıdır. Üzerinde farklı zamanlarda yapılan fal pratiklerinin sembolleri bulunmktadır. Ahşap küp ve çubuklarda is tekrar farklı medeniyetlerde bakılan fal bratiklerinin simgeleri bulunmaktadır. En bilindik fallar; El, kahve, su, bakla, kemik, katina, tarot ve zar fallarıdır.


Cadı 4 “Falcı Kadın”


 

Çetin TEKİN, 70X100, Tuval Üzeri Akrilik Boya, 2022

            Geçmişten günümüze ve hatta gelecekte bile insanların en merak ettiği konu gelecektir. Tüm tarih boyunca dünyanın her yerinde farklı pratiklerle geleceği gördüğüne inanılan, cadı, büyücü, şaman ve kahin gibi figürler olmuştur. Çalışmada yerel bir figüre yer almaktadır. Bu figürün cinlerle konuştuğuna inanılır ve hayvan kemikleri ile kişinin falına bakmaktadırlar. Yerel kıyafetlerin içerisinde olan falcı kadınımızın ellerinden düşen kemikler, yere değmeden gözünü kapatarak konuştuğuna inandığı cin ile iletişime geçmektedir.

Büyücü 1 “Gelecek”


 

Çetin TEKİN, 70X100, Tuval Üzeri Akrilik Boya, 2022

            Çalışmada geleceği, farklı bir gezegende toprağı işleyen bir büyücü görülmektedir. Büyücülerin sahip olduğu güçler ile ekilmeyen toprakları, yaşanmayan ortamları yaşanabilir hale geirme gücüne sahip olduğuna inanılır. Bilim geleceğin en büyük büyü gücüne sahiptir. Büyüünün giymş olduğu mavi kaftan huzuru ve özgürlüğ temsil etmektedir.

Cin “İntikam”


 

Çetin TEKİN, 30X30, Tuval Üzeri Akrilik Boya, 2021

            Diyarbakırın yerel bir efsanesinden esinlenerek yapılmış bir çalışma. Efsaneye göre köyde yaşayan bir adam atın ile ilgilenen bir cini, yakalama büyüsü ile tutsak etmiştir. Çok uzun zaman boyunca kendi hizmetinde çaıştırmıştır. Günün birinde adam evlenmiş ve çocuk sahibi olmuştur. Şehire indiği bir vakit eşi çocuğunu yıkarken cinden yardım istemiştir. Cin bunu fırsat bilerek kendine yapılan büyüyü bozmak için, eşinin yapmış olduğu büyü kesesini isteyerek, “bu kse içindekini kullanırsak çocuğunun hiçbir zamna hastalanmayacağını söylemiş” buna inanan kadın, keseyi cine vermiş. Cin kendi üzerine yapılan büyüyü bozarak çocuğu alıp kendi boyutuna götürmüş ve kadına “benim size hizmet ettiğim süre boyunca çocuğunzda bana hizmet edecektir” demiş.

Çalışmada yöresel kıyafetler ve renkler koullanılmış, efsanede yer alan at, cin ve çocuk tasfirlerine yerverilmiştir. Çalışma saat içerisinde olması ise cinin ve çocuğun geçirdikleri ve geçirecek olduğu zamanı temsil eder.

“Büyücülerin Savaşı”


 

Çetin TEKİN, 70X100, Tuval Üzeri Akrilik Boya, 2022

            Çalışmada birçok medeniyete ait kullanılan büyü sembolleri bulunmaktadır. Her medeniyetin kullandığ büyü pratikleri farklı olmasına karşın aynı amaçlara hizmet etmiştir. Geçmişte savaşlarda kralların yanında, girmiş oldukları savaşı kazanmak için yapmış oldukları büyülerin olduğuna inanılır. Çalışmada bu savaşlarda büyücülerin birbirlerine karşı kullandıkları büyüler temsil edilmiştir. Tuvalin merkezde parçalanması ve sarı bir zeminin üzerinde ilk büyücü olduğu düşünülen Hermes bulunmaktadır. Hermes, sağında güneşi, solunda ayı tutarak bir denge oluşturmaktadır. Buda yapılan her üyünün bir bedeli olduğuna inanılmaktadır. Bunada doğanın veya evrenin dengesi denmektedir.

Büyücü 2 “Kral”


 

Çetin TEKİN, 50X70, Tuval Üzeri Akrilik Boya, 2021

            Cadılar ve Büyücüler farklı meclislere sahip olunduğuna inanılmaktadır. Erkekler büyücü denmektedir. Erkek büyücü meclisinin en üst mevkili ya da yaşlısı ünvanına sahip olan büyücüye, Büyücü Kral denmektedir. Sarığında ve gözlerinde evrenin enerjisini taşımaktadır. Ateş içerisinde olmasıda, ortaçağda kadınları kötü büyü yaptıklarına inandıkları için ateşe atmalarına karşın, büyü ile ilgilenen çok az sayıda erkek bu suç ile suçlanmıştır. Büyücü Kral anlında veya vücudunda doğuştan gelen bir işaret olduğuna inanılır.

Cadı 5 “Kraliçe”


 

Çetin TEKİN, 50X70, Tuval Üzeri Akrilik Boya, 2021

            Cadılar meclisinin en üst mevkili ya da yaşlısı ünvanına sahip olan cadıya Cadı Kraliçe denmektedir. Çalışmada başında bulunan tacın orta üst merkezinde, dünü, bugünü ve geleceği görebilen küçük küreler bulunmaktadır. Dudağında ve gözlerini örten örtüde evren bulunmaktadır. Buda Cadı Kraliçenin sadece doğanın değil evreninde enerjisini kullanabildiğini gösterir. Alt ön tarafta kurumuş bir ağacın ateşler içerisinde olmasında, Cadı Kraliçenin sahip olduğu güç ile ortaçağda cadı diye yakılan kadınlar temsil edilmektedir. Cadı Kraliçenin anlında veya vücudunda doğuştan gelen bir işaret olduğuna inanılır.

7 Mayıs 2022 Cumartesi

Cadı 2 “Toprak Ana”


 

Çetin TEKİN, , 180X100, Tuval Üzeri Akrilik Boya, 2022

            Cadıların en kudretlisidir. Kendisi dünya ile bir olmuş haldedir. Gücünü evrenden almaktadır. Dünyaya ve ve içerisindeki tüm canlılara yaşam gücünü sunmaktadır. Çalışmada birçok farklı medeniyetten izler bulunmaktadır. Her dönemde bereket ana, toprak ana gibi birçok isim ile nitelendirilmektedir. Bereketi, doğurganlığı ve sağlığı temsil ederken geçmişi, şimdiyi ve geleceği de kayıt altına almaktadır.

Yılanlı Kadın


 

Çetin TEKİN, Cadı 1, 50X80, 3 Boyutlu, Atık Malzeme, 2021

            Yerel bir efsane yer alan yılanlı kadın bir tür şifacıdır. Büyü pratikleri ile doğadan toplamış olduğu bitki ve otlarla şifa dağıtırken, insanlara musallat olan cinlerden koruyan muskalarda yaparmış. Yılanlı kadın isminide, yılanlarla konuştuğu için almı. Çalışmada efsanenin geçtiği yöresel kıyafeler ve renkler kullanılmıştır.

Mezarlık Cini


 

Çetin TEKİN, 20X20, 3 Boyutlu, Atık Malzeme, 2021

Birçok medeniyette kutsal mezarlıkları koruma amaçlı büyülerin yapıldığına inaılmaktadır. Yerel bir inanca göre kutsal mezarlarda veya içeisinde altın olan mezarlıklara bir cin hapsedilirmiş. Bu mezarlığı bozmak isteyenleri korkutmak veya lanetlemek için bu cin kendini gösterirmiş. Bazen kendi süliyetini veya korkunç bir yılan olarak ortaya çıkarmış.

Büyü “Karacadağ Efsanesi”


 

Çetin TEKİN, 70X70, 3 Boyutlu, Atık Malzeme, 2021

            Yerel bir efsane olan Karacadağ efsanesi, Diyarbakır-Karacadağda gerçekleşeildiğine inanılan bir olaydır. Dağın zirvesinde yaşayan bir ejderha varmış. Kaöylülere ve ekinlerine sürekli saldırıp zarar verirmiş. Orada yaşayan insanlar yıllarca bu beladan kurturmak için birçok yola başvurmuşlar.  En son Karacadağa gelen bir âlimin (büyücü) yardımı ile Allahtan yardım istenmiş. Gök yarılmış ve cennetin kapıları aralanmış. Kapıdan bir melek görülmüş, melek ejderha ile savaştıktan sonra onu yaralayıp zincirleyerek cennete götürmüş. Karacadağa gidildiğinde kayaların kara olduğu görülmektedir.

Büyücü 3“İlk Büyücü Hermes”


Çetin TEKİN, Büyücü 3“İlk Büyücü Hermes”, 35X50, Dijital Kolaj, 2021

            İlk büyücü olarak görülen Hermes, geçmişten günümüze yaşamını halen sürdürüldüğüne inanılan ve felsefesinin bir öğreti olarak aktarılmaktadır. Çalışmada yazamın yıplatılmışlığı, bilimin ve teknolojnin büyü ile iç içe geçtiğini temsil etmektedir. Efsane ve hikaylerdeki büyü veya sihir diye adlandırılan pratikleri günümüz bilim ve teknolojileri ile gerçekleştirilmektedir. Hermesim çürümüş olan ölümsüz bedeni zamanla mekanikleşmiş ve yenidünyaya uyum sağlamaya başlamıştır.        

    Elinde tutmuş olduğu parçalanmış zembil ise, Allah tarafından armğan edilmiş olan gücün artık herkesin elinde olduğuna işaret etmektedir.


Muska 1 “Evrim”


 

30X30, Tuval Üzeri Akrilik Boya-Kağıt Üzeri Rapido Kalem, 2021, Çetin TEKİN

            Bireylerin yapmış olduğu Muska, hastalıklardan, kötülüklerden, kâbuslardan, doğa üstü varlıklardan koruduğuna, maddi-manevi her saldırıdan koruduğuna ve nazardan koruduğuna inanılan ve hane içine veya bireyin kendi üstünde taşıdığı yazılı kağıtlardır. Antik mısırda ilk örnekleri görülmektedir. Biriler kendi üzerlerinde taşırlarken, ölümlerinden sonrada onları korumaları için mezarlarına konmaktaydı. Muskaların içeriğine, kullanım amacı ile ilgili semboller, şekiller, büyüler, işaretler, tılsımlar bulunurken İslam tarihinden sonra mu meşkalar yaygın olarak içerisinde; ayetler, Allah’ın isimleri ve melekler isimleri gibi yazılarda eklenerek kullanımı yaygınlaşmıştır.

            Çalışmada farklı medeniyetlerde kullanılan muskalara yer verilmiştir. Katlanan bu muskalar içerisinde korunma sembol, simge ve tılsım büyüleri yer alırken dışında da genel olarak bilinen büyü simgelerine yer verilmiştir.

Kapanlar

 

20X20, Tuval Üzeri Krilik Boya, 2021, Çetin TEKİN

Kızılderililerin kullandıkları rüya kapanları ile halen günümüzde bir süs olarak kullanılan bu eksesuar, kullanım amacı özelliklede yeni doğan bebeklei kötü ruhlardan korumak için başucuna asılırdı.

            Farklı kültürlerde, farklı amaçlarda kullanıldığı görülmektedir. malzeme ve uygulama tekniği bakımından farklılık gösterir. Kapanın asıl uygulama amacı; kişinin amacına ulaşmak için büyülü sembollerle ve büyülü sözlerle yapılmasıyla başlar. Kişi kötülüklerden, ruhlardan, cinlerden korunmak için veya bereket, zenginlik ve sağlık gibi amaçları gerçekleştirmek için yaparlardı.

Yolculuk Kapanı; dört yönü gösteren pençelerin ortasında kşinin geçmiş, şimdiki ve gelecekteki yolculukları temsil eder ve karşılaşacağı zorlukların üstesinden gelmesini sağlar.

Nazar Kapanı; Dışardan ve içerden gelen her türlü uğursuzluğu engellemeyi sağlar.

Kötülük Kapanı; Kişinin ve kendi soyundan gelecek olan bireylerin karşılaşabileceği tüm kötülüklerden korumasını sağlar. Asılan haneye dışarıdan gelecek tüm kötülüklerden koruma sağladığı gibi, kötülük yapmak isteyenlerede kötüğünü yansıtır. Her pençe karşılaşabileceği bir kötülüğü simgeler. Yapraklar ise bu kötülüklerle mücadeledeki yolculuğunu simgeler. Merkezdeki daire, Kapanı yapan kişiyi temsil eder. Alt ve üsteki üçgenlerde cennet ve cehennemi simgeler. Üst sağ ve soldaki dairelerde koruyucu melekleri simgeler.

            Şifa Kapanı; Hasta olan kişilerin veya uzun ömür yaşamak iteyenlerin bir kolye, dövme, muska veya benzeri malzemeler üzerine yapılarak kullanılan bir büyü pratiğidir. Kişinin veya hanenin uzun ömürlü ve sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Merkezdeki yılan figürü, yelinenme, uzun yaşam, sağlık ve zorlukları aşmayı temsil eder.

            Çalışmalarda kullanılan renkler ile hayat içerisindeki kaosu temsil etmektedir. Bireylerin kullandıkları bu büyü pratikleri ile bu kaosa yön vermek istenmektedir.


5 Mayıs 2022 Perşembe

Ritüel Davulu 4 ”Sihirli Kare”

 



23X24, Deri Davul Üzerine Akrilik Boya, 2021

Sihirli kare olarak bilinen “Kamea” İbranicede muska veya tılsım olarak bilinen sihirli karenin en büyük özelliği çizilen hücrelerin toplamının aynı olmasıdır. Bilinen dört tane sihirli kare vardır.

1.      Sadece bir sayı diziniminden oluşur.

2.      Eşdeğer harflerle temsil edilen rakamlardan oluşur.

3.      Sadece harflerden oluşur.

4.      Hem sayı hem harflerdn oluşur.

 

Maddi dünyada olan bazı güçleri harekete geçirmek için etkili olduğuna inanılan bir büyü pratiğidir. Bu büyü pratiğini yapan kişiler, doğaüstü varlıklardan, meleklerden ve Tanrı aracılığı içe, büyü yapılan kişiye, güç, sağlk, zenginlik gibi dilelerini gerçekleştirildiğine inaılır.


Ritüel Davulu 3 ”Bereket”

 



25X25, Deri Davul Üzerine Akrilik Boya, 2021

Çalışmada özellikle şamanların kullandığı Ritüel Davullarıdır. Yapacakları ayinlerde maske, kıyafet ve def ya da davul kullanarak doğa ruhlarını çağırmaktadırlar. Bu çalışmada, Şamanın avlanma hayvanların, ekinlerin ve kabilenin diğer ürünlerinde bereket sağlaması için yapılan semboller bulunmaktadır.


Ritüel Davulu 2 “Koruma”

 


 24X24, Deri Davul Üzerine Akrilik Boya, 2021, Çetin TEKİN

Koruma adlı Ritüel Davulu çalışmasında, farklı kültürlerin; kötü ruhlardan, cinlerden, iblislerden, hastalıklardan ve kötü niyetlerden korumak için kullanılan sembollerin bir araya getirilerek yapılmış bir çalışmadır. Bu semboller genellikle, kapı eşiklerine, duvarlara, taşımak için muskalara yapılan şekillerdir. Çizilen sembollerin içeriğinde, koruma istenilen tanrı, tanrılar, melekler, doğa ve doğaüstü canlıların isimleri bulunmaktadır. Davulun hem üzerinde hemde kenarında koruma sembolleri bulunmaktadır. Şekillerin en güçlüsü üçgen olduğu için tüm sembollerde kullanılan üçgen şekli bulunmaktadır.


Ritüel Davulu 1 “Hayat Ağacı”

 







28X27, Deri Davul Üzerine Akrilik Boya, 2021, Çetin TEKİN

Farklı medeniyetlerde bulunan büyücülükle uğraşanlar (şaman, şifacı vb.) uyguladıkları büyü ritüellerini bir araç olarak davul vey def kullanmaktadırlar. Bunlar hayvan derileri üzerinrine kültürlerinin büyü sembolleri ile şekillendirilmektedir.

Hayat ağacı birçok medeniyette kullanılan ve kutal sayılan bir semboldür. Hayatın kendisini, aileyi, sürekliliği, kendinden sonra gelen nesile yaşam veren anlamına gelmektedir. Çalışmada merkezde duran hayat diğer bir adı ile Yaşam Ağacı, hem bereketliliği hemde kıtlığı temsil eder. Yaşlanmayı ve yeniden doğuşu temsil eder. Çalışmada gece gündüz, eşitlik ve iyi kötüyü temsil eden kapılar bulunmaktadır. Daulun etrafında ise yaşamın başında ve sonuna kadar süren yaşantının sağlıklı ve mutlu geçmesi tasfir edilmiştir.